Urban climate adaptation governance and the transformation to sustainable urban governance

Termine / Zeit / Ort:

Alle 14 Tage, Don­ners­tag 10.15 – 11.45 (2 SWS)

In Präsenz, di­gi­tal, oder hybrid?

Präsenz, wenn mög­lich

Veranstaltungstyp:

Se­mes­ter:

WiSe 2021/22

Dozent:

Rick Hölsgens

Inhalte:

Sustainable urban planning is a complex challenge, that requires new governance structures and novel and inclusive approaches. In this seminar, which focus on the social and governance challenges of sustainable urban development, barriers and chances for a sustainable city planning will be examined. In­no­va­tive urban governance and participation approaches will be discussed, and the students will be encouraged to do further re­search in search of novel and sustainable approaches that not only cover environmental, but also social and economic challenges. The goal of this seminar is two-fold. Firstly students will learn about the complexity of urban transformation processes. And secondly, they will address these challenges with newly developed ideas and concepts for successful governance and the transformation to sustainable urban governance.

Fachbereich / Fa­kul­tät:

Fa­kul­tät Raum­pla­nung

Leistungsnachweis:

M.Sc. Spatial Planning (2012): Requirement for passing this course is a proof of successful active participation in terms of the examination regulations and according to the module handbook and prepare a seminar paper.

Links:

Abfahrt 13 (Kreuz Dort­mund Nord-Ost), Rich­tung Derne/Schwerte (B236), 1. Abfahrt Rich­tung Dort­mund-Eving, nächste Ampelkreuzung rechts abbiegen (Kemminghauser Str.), nach 2,7km links abbiegen (Evinger Str./B 54), nach 1,1km Ampelkreuzung links abbiegen (Deut­sche Straße), nach 500m links be­fin­det sich der Evinger Platz.

Von der Bundesstraße 1 (Ver­län­ge­rung A40 bzw. A44) bis zum Kreuz B1/B236 Rich­tung Lünen, 3. Abfahrt Rich­tung Dort­mund-Eving.

Abfahrt Dort­mund Hafen, bis Kreuzung Münsterstraße (B54) links abbiegen, Rich­tung Eving, nach ca. drei Kilometern abbiegen in die Deut­sche Straße.

Vom Flughafen Dort­mund aus gelangt man mit dem AirportExpress innerhalb von gut 20 Minuten zum Dort­mun­der Hauptbahnhof und von dort mit der U-Bahn 41 zur Haltestelle "Zeche Minister Stein". Ein größeres Angebot an inter­natio­nalen Flugverbindungen bietet der etwa 60 Ki­lo­me­ter entfernte Flughafen Düsseldorf, mit der S-Bahn 1 gelangt man von dort direkt zum Hauptbahnhof Dort­mund.

Vom Hauptbahnhof Dort­mund mit der Stadtbahn U 41 (Rich­tung Brambauer / Brechten) bis zur Haltestelle Zeche Minister Stein fahren. In Fahrtrichtung der Stadtbahn rechts liegt das Zen­trum Minister Stein.